L’aprenentatge de llengües a través d’Internet

La tornada al món blogger després de les vacances de Nadal se m’ha resistit una mica però, com que el culpable és un viatge a Berlín, farem els ulls grossos. Au doncs, tornem-hi!

2014. Any nou. I, juntament amb l’any nou, nous propòsits i reptes, entre els quals, moltes vegades, s’hi troben els típics «aprendre una llengua nova» o «millorar els meus coneixements de la llengua x». Així doncs, les dues properes entrades del blog estaran dedicades a l’aprenentatge de llengües, concretament, a través d’Internet.

Gràcies a les xarxes socials i al desenvolupament de les tecnologies, cada dia apareixen noves eines que ens permeten aprendre una llengua des de casa i de forma totalment autodidacta. Però la quantitat de recursos és tan gran, que potser no arribem a conèixer tots aquells que ens podrien ser d’utilitat. És per això que he decidit fer un petit recopilatori d’aquells recursos que podem trobar en línia i de manera gratuïta per a l’aprenentatge del català, el castellà, l’anglès i l’alemany, ja que són les quatre llengües amb què jo treballo i de les quals us puc informar.

Si coneixeu eines per aprendre aquests idiomes que jo m’hagi descuidat, no dubteu en deixar un comentari i les afegiré a l’entrada. I si esteu aprenent alguna altra llengua de les que jo proposo, també ho podeu fer! Si compartim la informació de què disposem, potser facilitem l’aprenentatge dels altres. :-)

L’entrada d’avui estarà dedicada al català i al castellà. La propera, a l’anglès i a l’alemany.

Recursos per a l’aprenentatge de la llengua catalana

Pàgines web

Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana: a més de poder consultar l’ortografia i les definicions de les paraules, també hi ha disponible la conjugació dels verbs.

Optimot: el recurs perfecte quan vols saber com es diu un mot castellà en català.

Termcat: el portal terminològic del català. S’hi poden realitzar cerques en altres llengües i de tant en tant també fan publicacions sobre termes d’actualitat i la seva denominació correcta en català.

Parlacatala.org: web per contactar amb catalanoparlants amb qui poder practicar la llengua.

Memrise: web amb uns quants cursos de llengua catalana, sobretot de vocabulari i per a principiants. També inclou estratègies nemotècniques molt útils!

Viccionari: diccionari universal lliure en desenvolupament continu en base a col·laboracions desinteressades. De cada mot s’hi poden trobar les diverses definicions que pot tenir, derivats, compostos i expressions, sinònims i traduccions en altres llengües. Conté més de 50.000 entrades.

Twitter

@aixocomesdiu: permet fer consultes sobre mots en català o preguntar dubtes i també consultar els dubtes que hagin pogut tenir altres usuaris.

@rodamots: un mot o expressió en català cada dia.

@flaixllengua: flaixos de llengua. Curiositats lingüístiques i errors típics.

@Marc329 (El català com cal): frases amb castellanismes típics i molt comuns posteriorment corregides.

Recursos per a l’aprenentatge de la llengua castellana

Pàgines web

Diccionario de la Real Academia Española: a més de poder consultar l’ortografia i les definicions de les paraules, també hi ha disponible la conjugació dels verbs.

Diccionario panhispánico de dudas: vols saber les normes de puntuació en castellà, per exemple? Només cal que cerquis la paraula “puntuación” i obtindràs tota la informació  necessària. Molt útil!

Optimot: el recurs perfecte quan vols saber com es diu un mot català en castellà.

Wikilibros. Errores comunes del español: una llista molt útil d’alguns errors ortogràfics que se’ns poden escapar.

Coursera. Corrección y estilo en español: curs obert, gratuït i en línia a Coursera. Inici el 5 de maig.

Memrise: web amb un bon reguitzell de cursos de llengua castellana (per a principiants o de nivells superiors, vocabulari, frases fetes, pronunciació). També inclou estratègies nemotècniques molt útils.

Wikcionario: diccionari universal lliure en desenvolupament continu en base a col·laboracions desinteressades. De cada mot s’hi poden trobar les diverses definicions que pot tenir, mots derivats, la pronunciació, l’etimologia, compostos i expressions dels diversos àmbits lingüístics del castellà, sinònims i traduccions en altres llengües. Conté més de 460.000 entrades.

El refranario: un recull de 356 refranys on se’ns indica el significat de cada refrany, exemples de situacions en què es pot fer servir i també exemples d’equivalents.

Twitter:

@Fundeu: resolució de dubtes i consultes.

@refran: un usuari ple a vessar de refranys en castellà.

Coneixeu altres recursos que ens poden servir per millorar el nostre nivell de català i de castellà? O bé per conèixer noves expressions i paraules? No dub2014-01-17 10.52.21teu a deixar un comentari i compartir-los amb tots els lectors del blog! Però, tot i la gran quantitat de recursos en línia de què disposem, no us descuideu de totes les publicacions en paper que també ens poden ajudar en l’aprenentatge de llengües. Hi ha obres realment interessants (que mica en mica intentaré recopilar a la secció de Recursos d’aquest mateix blog).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s