El microrelat, el gènere literari del segle XXI

Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí.

«El dinosaurio» és obra del guatemalenc Augusto Monterroso i, durant anys, s’ha considerat el relat més breu escrit en llengua castellana. Ens trobem davant d’un microrelat que l’autor va incloure al llibre Obras completas (y otros cuentos), publicat l’any 1959. Va ser l’any 2005 quan l’escriptor mexicà Luis Felipe Lomelí va deixar en segona posició el relat de Monterroso amb la publicació d’un microrelat encara més curt, «El emigrante»:

¿Olvida usted algo? -¡Ojalá!

Avui, doncs, parlarem dels microrelats i de l’auge recent d’aquest tipus de construcció literària. Primer de tot, però, cal deixar clar què entenem exactament per microrelat. Un microrelat no és un resum d’un conte ni un text curt, sinó que es tracta d’un text literari en prosa que es caracteritza per dos principis bàsics, la brevetat i la narrativitat. És a dir, perquè un text es pugui considerar un microrelat ha de ser breu, ha estar escrit en prosa i ens ha d’explicar una història. Aquesta història ha de constar d’un subjecte, d’una acció sustentada en un conflicte i d’un canvi de situació i de temps.

Actualment, amb l’aparició de xarxes socials com Twitter, on la longitud de les publicacions està limitada a 140 caràcters, cada vegada hi ha més persones que s’animen a publicar microrelats i a treure tot el suc d’aquest gènere. Perquè, si un microrelat està ben fet, amb poques paraules es poden arribar a dir moltes coses. Recentment podem veure força convocatòries de concursos de microrelats que animen els usuaris a participar-hi a través d’aquesta xarxa social, tot aprofitant-ne la limitació de caràcters ja esmentada. Podria seria una bona idea per a un proper concurs aquí al blog, aneu-hi pensant… :-)

He fet una mica de recerca per la xarxa i he trobat un document que m’ha fet molta il·lusió. Xavier Sanjuan va decidir, l’any 2012, publicar un microrelat cada dia en un blog sota el projecte Un microrelat al dia. Al cap de l’any va decidir recollir els 365 microrelats en forma de llibre. Us animo a baixar el recull (en PDF) i llegir, per exemple, un microrelat cada dia. Podeu fer-ho des d’aquí. I, si us convenç, també el podeu comprar imprès i col·laborar amb l’autor. «Assassí eco» és el relat que correspondria al dia d’avui (8 de novembre) si haguéssim començat a llegir el recull el dia 1 de gener:

assassí eco
El pagès assassí’ cultivava un pla macabre. Quan els seus clients mosseguessin les seves saboroses fruites ecol˜ògiques ja no hi hauria marxa enrere.

Microrelat #313 – 08.11.2012

Altres reculls de microrelats:

  • Jaume Cabré. Toquen a morts. La Magrana, 1977.
  • Pere Calders. Invasió subtil i altres contes. Edicions 62, 1978.
  • Flàvia Company. No em ratllis. Editorial Cruïlla, 2013.
  • Jorge Luis Borges; Adolfo Bioy Casares. Cuentos breves y extraordinarios. Ediciones Raigal, 1955.
  • Diversos autors. Mar de pirañas. Editorial Menoscuarto, 2012.

I, si us interessa l’evolució del microrelat al llarg de la història de la literatura i teniu ganes de saber-ne més, també us recomano que doneu un cop d’ull a aquesta tesi doctoral:

Recordo que a la universitat vam haver de fer una pràctica en què ens demanaven que escrivíssim tres microrelats. En vaig quedar força contenta, llàstima que no els pugui recuperar, m’hauria agradar compartir-los amb tots vosaltres. Companyes de classe, si els conserveu, us animo a deixar un comentari amb algun dels relats! :-) A tots els altres que passeu per aquí, també us animo a compartir microrelats que hàgiu escrit o que conegueu i que, per alguna raó en especial, us agradin. Així com també la vostra opinió sobre els microrelats i qualsevol cosa que vulgueu compartir amb relació a aquest tema.


#RTVVnoestanca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s